Ciasto na pizzę

Ciasto na pizzę
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Ricardo Larrivee

Seria kulinarna:
Ricardo i przyjaciele (odc. 14)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Pizza
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Czas przygotowania:
1 godzina, 15 minut

Składniki:

  • 125 ml cydru lub letniej wody
  • 180 ml letniej wody
  • 1½ łyżeczki suszonych drożdży
  • 1 łyżka stołowa miodu
  • 680 ml mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki oliwy

Kalkulator wag i miar

Przepis

W misce wymieszaj cydr, wodę, drożdże i miód. Zostaw, aż na wierzchu pojawi się piana, co zajmuje ok. 5 minut. Jeśli korzystasz z robota kuchennego, włóż plastikowe ostrze lub łopatki do wyrabiania ciasta. Wymieszaj mąkę z solą. Włącz robota na średnią prędkość, wlewaj oliwę i zaczyn, aż powstanie miękką kula z ciasta. Wyjmij z robota i zagniataj przez kilka minut na oprószonej mąką stolnicy. Przełóż ciasto do miski cienko wysmarowanej tłuszczem i przykryj czystą ściereczką. Zostaw na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu bez przeciągów.
Potem podziel dłońmi ciasto na części. Wykorzystaj je od razu albo posmaruj tłuszczem i włóż do plastikowej torby. Można je przechowywać do 12 godzin w lodówce albo zamrozić.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE