Szybki tort z gruszkami

Szybki tort z gruszkami
Oceń przepis:
32 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Adam Chrząstowski

Seria kulinarna:
Adam po pracy (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • 5 jajek
  • ¾ szklanki + 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 gruszek w syropie
  • ½ litra śmietanki kremówki
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 listki żelatyny w płatkach
  • ½ szklanki likieru gruszkowego
  • sól
  • masło
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • kilka listków mięty

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka z ¾ szklanki cukru ubić na białą puszystą masę. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do żółtkowej masy. Białka ubić ze szczyptą soli na prawie sztywną pianę i utrwalić 2 łyżkami cukru. Do masy z żółtek i mąki dodać na początek 3 łyżki piany z białek, (aby rozrzedzić), a następnie delikatnie wmieszać resztę piany. Tortownicę o średnicy 28 cm, wysmarować masłem i wysypać mąką. Masę na biszkopt przelać do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku (180 st.C) przez ok. 45 minut. Po upieczeniu biszkopt przestudzić.
W tym czasie gruszki osączyć z syropu i wysuszyć. Syrop zachować. Żelatynę namoczyć w lodowatej wodzie. Śmietankę ubić i dodać do niej cukier waniliowy i cukier puder. W 3 łyżkach syropu rozpuścić żelatynę. Do śmietany wmieszać rozpuszczoną żelatynę. Ostudzony biszkopt przekroić na 2 lub 3 części. ½ szklanki likieru zagotować z ½ szklanki syropu i tak powstałym ponczem nasączyć lekko blaty biszkoptu. Na każdy z blatów układać warstwę kremu a w to wciskać cząstki gruszki. Złożyć tort i wysmarować go pozostałym kremem. Odstawić do stężenia. Na koniec udekorować tartą gorzką czekoladą i miętą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA