Czekoladowy tort bezowy z truskawkami i rabarbarem

Czekoladowy tort bezowy z truskawkami i rabarbarem
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Bezy

Składniki:

  • Blaty bezowe:
  • białko z 6 jaj
  • 310 g drobnego cukru
  • 40 g kakao ciemnego
  • Żelka truskawkowo- rabarbarowa:
  • 300 g truskawek
  • 300 g rabarbaru
  • 50 g cukru
  • 10 g skrobi ziemniaczanej
  • 5 g żelatyny
  • 2 łyżki zimnej wody
Krem śmietankowy:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • cukier
  • 5 ml ekstraktu z wanilii

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W misie miksera ubić białka na sztywno z cukrem, dodając go stopniowo podczas ubijania. Na koniec do ubitej masy dodać kakao. Wszystko razem delikatnie wymieszać.
Masę podzielić na 2 części i nanieść na blachy wyłożone papierem pergaminowym. Delikatnie wyrównać, tak byśmy uzyskali okręgi około 20 cm średnicy, wygładzając boki łyżką lub nożem ku górze. Blaty bezowe piec w temperaturze około 140º C około 40-50 minut.
Truskawki przełożyć do rondla i rozgnieć na miazgę za pomocą tłuczka do ziemniaków. Dodać małe kawałki rabarbaru, cukier i skrobię.
Owoce zagotować. Pod koniec gotowania dodać namoczoną wcześniej w 2 łyżkach zimniej wody żelatynę. Owoce wymieszać do rozpuszczenia żelatyny i zostawić do przestygnięcia.
Masę owocową przelać do formy sylikonowej i wstawić na 2 godziny do lodówki.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Na koniec ubijania dodać ekstrakt z wanilii
Blat bezowy ułożyć na paterze. Rozsmarować na nim porcję bitej śmietany. Następnie ułożyć żelkę truskawkowo–rabarbarową.
Nałożyć kolejną porcję śmietany i przykryć kolejnym blatem. Na wierzch nałożyć konfiturę z płatków róży, opcjonalnie świeże truskawki. Tort oprószyć cukrem pudrem i posypać wiórkami czekoladowymi. Tort należy schłodzić przed podaniem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA