Bibimbap

Seria kulinarna:
Nowe imperium kulinarne (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia koreańska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 100 g pędów paproci orlicy
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 250 g mielonej wieprzowiny
  • 150 g korzenia rozwaru
  • 2 marchewki
  • 150 g kiełków fasoli mung
  • 3 garści szpinaku
  • ½ówki sałaty lodowej
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 250 g ugotowanego ryżu
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka nasion sezamu
  • 3 łyżki pasty chilli

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozgrzać na patelni łyżkę oleju roślinnego, usmażyć wieprzowinę na złoty kolor, osączyć z tłuszczu i odstawić na bok. Pędy paproci zalać ciepłą wodą, moczyć przez 30 minut, osączyć i pokroić na kawałki. Korzeń rozwaru pokroić w paski. Marchew obrać, pokroić w zapałkę. Sałatę pokroić na cienkie paseczki. Szpinak umyć, osączyć, usunąć ogonki liściowe i posiekać. Zblanszować kiełki w osolonym wrzątku i osączyć. W czterech żaroodpornych miseczkach mocno rozgrzać po trochu oleju roślinnego i sezamowego, włożyć po ¼ ryżu, chwilę smażyć. Na ryżu ułożyć po kolei pędy paproci, korzeń rozwaru, marchew, sałatę, mięso, szpinak i kiełki. Podgrzewać 5 minut. Na wierzchu każdej porcji położyć żółtko, posypać sezamem i podać z pastą chilli w miseczce.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE