Beza o smaku kiwi z kremem bananowym

Beza o smaku kiwi zobacz Beza o smaku kiwi 2018-06-19 12:16:46
Beza o smaku kiwi

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Bezy

Składniki:

  • Beza:
  • 6 białek
  • 310 g cukru pudru
  • 10 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki octu spirytusowego
Krem:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Zacznij od ubicia białek. Dodawaj do nich cukier puder. W następnej kolejności dosyp mąkę ziemniaczaną i dolej ocet spirytusowy.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia nałóż dwie porcje bezy. Bezy piecz w piekarniku o temp. 170º C przez 7-10 min, następnie zmniejsz temperaturę do 140ºC i piecz około 30-40 min. Po wyjęciu z piekarnika wystudź.

Przygotuj krem. Za pomocą robota utrzyj żółtka, następnie dosyp cukier i wszystko ponownie wymieszaj. Dodaj schłodzone mascarpone i ponownie wymieszaj. Do masy dodaj ubitą śmietankę.
Małe banany za pomocą widelca rozgnieć na papkę i dodaj do kremu. Następnie dodaj maliny i porzeczki. Ponownie wymieszaj. Krem wstaw do lodówki.
Na końcu złóż torcik bezowy. Upieczone bezy przełóż warstwą schłodzone kremu i plastrami mini kiwi. Torcik udekoruj świeżymi owocami. Smacznego!

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE