77.brokułowy sos do makaronu

Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.77)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Przepis

Składniki
450 g fioletowych brokułów, pokrojonych na kawałki.
150 g szynki parmeńskiej pokrojonej ma małe kawałki (albo surowego, chudego wędzonego boczku)
5 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
2 łyżki masła
4 ząbki czosnku
szczypta suszonych płatków chilli
6 posiekanych filetów anchois
2 pomidory posiekane
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
sok z połowy cytryny

Przygotowanie
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać masło. Kiedy masło się rozpuści, dodać szynkę i czosnek. Smażyć przez 2 min. Dodać brokuły, pomidory, anchois, chilli. Gotować, aż brokuły będą odpowiednio miękkie (według uznania). Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać z makaronem.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE