24.comber jagnięcy z musztardą w ziołowej panierce jamesa martina

24.comber jagnięcy z musztardą w ziołowej panierce jamesa martina
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.24)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Przygotowanie:


Ziołowa panierka
średnia ciabatta pokrojona w kostkę o boku 2 cm
skórka starta z cytryny
20 g kaparów, opłukanych
20 g filetów anchois
1 mała posiekana cebula
20 g czarnych oliwek bez pestek, posiekanych
1 pęczek bazylii
1 pęczek natki pietruszki

Mięso
1 comber jagnięcy
olej do smażenia
2 łyżki musztardy Dijon
sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie ziołowej panierki
Rozgrzać piekarnik do 120ºC. Ułożyć na blasze pokrojoną ciabattę, kapary, oliwki, anchois, cebulę i skórkę z cytryny. Wsunąć blachę do piekarnika na 2 godziny. Zawartość blachy przestudzić i drobno zmielić w malakserze.

Przygotowanie jagnięciny
Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Doprawić comber solą i pieprzem. W dużym rondlu o grubym dnie rozgrzać olej i obsmażyć comber, po 2 min z każdej strony. Posmarować mięso musztardą i obtoczyć w panierce z posiekanych ziół i ciabatty. Piec w płytkim naczyniu ok. 12 min, obracając mięso po upływie połowy czasu, aż będzie średnio wypieczone. Wyjąć comber z piekarnika i odstawić na kilka minut w temperaturze pokojowej. Przed podaniem pokroić na kotlety z kostką.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE