Schab z jabłkami i cydrem podany z pieczonymi ziemniakami, rozmarynem i chilli oraz z marchewką

Schab z jabłkami i cydrem podany z pieczonymi ziemniakami, rozmarynem i chilli oraz z marchewką
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 4.10
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Ziemniaki możemy przygotować dzień wcześniej. Jeśli mamy sezon na młode ziemniaki
to możemy je przygotować w całości. Jeśli ich nie mamy to bierzemy 4-5 ziemniaków i myjemy je szczotką pod bieżącą wodą. Kroimy je (wraz ze skórką) na mniejsze kawałki. Gotujemy je w osolonej wodzie. Ważne jest, aby nie gotować ich tak jak zwykłe ziemniaki na obiad. Muszą być one "prawie" ugotowane, aby przy późniejszym zapiekaniu się nam nie rozpadały. Studzimy ziemniaki.
Przekładamy do żaroodpornego naczynia. Do miseczki wlewamy około 50 ml oliwy z
oliwek. Dodajemy pieprz, słodką paprykę, rozmaryn (posiekany świeży bądź suszony) i
drobno posiekaną papryczkę chilli i czosnek. Dodajemy całość do ziemniaków,
mieszamy i odstawiamy do lodówki. Włączamy piekarnik. Ustawiamy go na ok 180 stopni C. Gdy się rozgrzeje wstawiamy wcześniej przygotowane ziemniaki. Schab czyścimy z błon i tłuszczu. Dzielimy na kawałki (kotleciki). Lekko rozbijamy każdy z nich. Solimy i pieprzymy oraz macerujemy w niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Odkładamy na bok na około godzinę. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy z oliwek. Smażymy kawałki schabu po ok. minucie z każdej ze stron. Układamy schab w żaroodpornym naczyniu. Wyciskamy sok z połówki cytryny do miseczki. Obieramy jabłko. Kroimy je w kostkę
(wielkość wg uznania). Skrapiamy sokiem z cytryny pokrojone kawałki (zapobiegnie to
ciemnieniu jabłek). Powtarzamy te czynności z pozostałymi jabłkami. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek. Wrzucamy pokrojone jabłka. Solimy, pieprzymy oraz dodajemy szczyptę kminu rzymskiego. Dodajemy musztardę "francuską" oraz zwykłą musztardę. Smażymy minutę. Dodajemy cydr i miód (cukier). Zmniejszamy ogień i dusimy przez chwilę. Zanim całkowicie odparuje cydr przelewamy całość na schab ułożony w naczyniu żaroodpornym. Wkładamy do piekarnika. Zapiekamy około 5-10 minut. W zależności od stopnia wypieczenia ziemniaków „żonglujemy” nimi oraz schabem na półkach w piekarniku. Podczas zapiekania schabu z sosem i ziemniaków mamy czas na przygotowanie marchewki. Rozpuszczamy łyżkę masła z odrobiną oliwy z oliwek na patelni. Dodajemy marchewki wraz z posiekaną natką pietruszki. Solimy, pieprzymy. Smażymy przez chwilę. Dodajemy wino. Dusimy na wolnym ogniu. Serwujemy i podajemy ze szklaneczką cydru lub kieliszkiem białego wina.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE