08.pudding śliwkowy

Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska

Przepis

Składniki
90 g tartej bułki
45 g maki
125 g brązowego cukru demerara
125 g posiekane łoju
125 g rodzynków sułtańskich
125 g rodzynków zwykłych
125 g rodzynków koryntek
60 g płatków migdałowych
30 g posiekanych wiśni kandyzowanych
60 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
sok i skórka z ½ cytryny
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
½ do 1 łyżeczki przyprawy do pierników
szczypta sody oczyszczonej
sól
2 jaja


Przygotowanie
W misce wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać skórkę i sok z cytryny, jaja, dokładnie wymieszać. Przełożyć do grubo wysmarowanej tłuszczem miski o pojemności 850 ml. Przykryć dwoma arkuszami grubo wysmarowanego tłuszczem pergaminu tak, aby pośrodku była zakładka. Gotować na parze 6 godzin. Zdjąć pergamin. Jeśli na wierzchu jest tłuszcz, zostawić, będzie wchłonięty. Po wystudzeniu przykryć pergaminem i przechowywać. W pierwszy dzień świąt Bożego Narodzenia rano gotować na parze 3 godziny. Podawać z sosem z brandy lub masłem rumowym.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE