Ziołowo - miodowa panna cotta z Ruislip

Ziołowo - miodowa panna cotta z Ruislip
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Szef kuchni w wielkim mieście (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
6

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Śmietanę i mleko wlać do rondla o grubym dnie. Rozciąć na pół laskę wanilii, wyskrobać miąższ i dodać do śmietany razem z połówkami strąka. Dodać zioła. Mieszając od czasu do czasu doprowadzić powoli do wrzenia, potem zdjąć z ognia. Odstawić na 5 10 minut, aby śmietana przeszła aromatem ziół i wanilii. Nie należy trzymać ziół w śmietanie za długo, aby ich aromat nie był zbyt silny. Śmietanę przelać przez sito do czystej miski i dodać miód do smaku. Żelatynę moczyć przez minutę w zimnej wodzie, aby zmiękła, dodać do śmietany. Mieszać, aż żelatyna dokładnie się rozpuści. Przykryć i odstawić do ostygnięcia. Panna cottę rozlać do sześciu metalowych miseczek i wstawić do lodówki na przynajmniej 2-3 godziny. Można ją przygotować nawet dwa dni przed podaniem, o ile będzie przechowywana w lodówce i przykryta folią spożywczą. Przed podaniem każdą miseczkę postawić do góry dnem na talerzyku i delikatnie wytrząsnąć. Można przedtem na krótko zanurzyć ją w gorącej wodzie, ale po wyjęciu z wody trzeba ją dokładnie wytrzeć, aby woda nie dostała się na talerz. Można też podgrzać przez chwilę palnikiem gazowym. Podawać polaną miodem i przybraną ziołami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA