Zabaglione z winem lodowym

Zabaglione z winem lodowym
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Przepis


Zabaglione
6 żółtek
6 łyżek cukru
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki wina lodowego (Icewine / Eiswein) lub innego wina deserowego
2 łyżki śmietany kremówki
6 szklanek świeżych sezonowych owoców (pokrojonych brzoskwiń, borówek amerykańskich, moreli, itp.)

Przygotowanie
W metalowej lub szklanej misce utrzyj żółtka z cukrem, sokiem z cytryny i winem lodowym. Umieść miskę na garnku z delikatnie wrzącą wodą (miska nie powinna dotykać wody) i mieszaj intensywnie, aż krem podwoi objętość, będzie jasny, gęsty i gładki. Zdejmij miskę z garnka i wmieszaj śmietanę. Wstaw do lodówki. Przed podaniem nałóż do pucharków porcje owoców i kremu zabaglione.

© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE