Naleśniki z sosem pomarańczowym z Cointreau

Naleśniki z sosem pomarańczowym zobacz Naleśniki z sosem pomarańczowym 2018-06-19 13:00:56
Naleśniki z sosem pomarańczowym
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Malka Kafka

Seria kulinarna:
Koszer macher (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia koszerna

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki oleju
  • szczypta soli
  • woda
  • 1,5 kg pomarańczy
  • 0,5 szklanki cukru demerara
  • 0,5 szklanki cukru muscavado
  • 150 ml likieru pomarańczowego Cointreau
  • olej
  • lody waniliowe

Kalkulator wag i miar

Przepis

Z mąki, wody, jajek, oleju i soli zrób ciasto naleśnikowe. Usmaż cienkie naleśniki na patelni teflonowej. 2 pomarańcze pokrój na plastry, wyjmij pestki i plastry przekrój na ćwiartki. Z reszty pomarańczy wyciśnij sok. Pomarańcze wrzuć na patelnię, zalej sokiem i dodaj cukier. Wszystko wysmażaj na wolnym ogniu aż do zgęstnienia. Pod koniec wlej likier i wyłącz gaz. Naleśniki złóż na ćwiartki, polej sosem, a na wierzch połóż gałkę waniliowych lodów.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE