Naleśniki z sosem pomarańczowym z Cointreau

Oceń przepis:
Przygotował:
Malka Kafka
- Seria kulinarna:
- Koszer macher (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia koszerna
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 2 jajka
- 0,5 szklanki oleju
- szczypta soli
- woda
- 1,5 kg pomarańczy
- 0,5 szklanki cukru demerara
- 0,5 szklanki cukru muscavado
- 150 ml likieru pomarańczowego Cointreau
- olej
- lody waniliowe
Przygotowanie:
Z mąki, wody, jajek, oleju i soli zrób ciasto naleśnikowe. Usmaż cienkie naleśniki na patelni teflonowej. 2 pomarańcze pokrój na plastry, wyjmij pestki i plastry przekrój na ćwiartki. Z reszty pomarańczy wyciśnij sok. Pomarańcze wrzuć na patelnię, zalej sokiem i dodaj cukier. Wszystko wysmażaj na wolnym ogniu aż do zgęstnienia. Pod koniec wlej likier i wyłącz gaz. Naleśniki złóż na ćwiartki, polej sosem, a na wierzch połóż gałkę waniliowych lodów.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Kuchnia koszerna
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze