Naleśniki z sosem pomarańczowym z Cointreau

Naleśniki z sosem pomarańczowym
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Malka Kafka

Seria kulinarna:
Koszer macher (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia koszerna

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki oleju
  • szczypta soli
  • woda
  • 1,5 kg pomarańczy
  • 0,5 szklanki cukru demerara
  • 0,5 szklanki cukru muscavado
  • 150 ml likieru pomarańczowego Cointreau
  • olej
  • lody waniliowe

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Z mąki, wody, jajek, oleju i soli zrób ciasto naleśnikowe. Usmaż cienkie naleśniki na patelni teflonowej. 2 pomarańcze pokrój na plastry, wyjmij pestki i plastry przekrój na ćwiartki. Z reszty pomarańczy wyciśnij sok. Pomarańcze wrzuć na patelnię, zalej sokiem i dodaj cukier. Wszystko wysmażaj na wolnym ogniu aż do zgęstnienia. Pod koniec wlej likier i wyłącz gaz. Naleśniki złóż na ćwiartki, polej sosem, a na wierzch połóż gałkę waniliowych lodów.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA