Ribollita

Ribollita
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia włoska (odc. 5)
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 300 g drobnej fasoli (najlepiej cannellini suszonej, ewentualnie z puszki)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • 300 g mangolda (buraka liściowego) lub świeżego szpinaku
  • ok. 400 g jarmużu (najlepiej odmiany cavolo nero)
  • 250 g czerstwego, białego pieczywa (najlepiej bez soli)
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z pierwszego tłoczenia
  • świeża szałwia i tymianek
  • ok. 1 l lekkiego bulionu, np. warzywnego

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Seler, marchew i cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Jeśli używamy fasoli suszonej, należy ją namoczyć przez noc, następnie odcedzić i ugotować w świeżej wodzie z dodatkiem ząbka czosnku, kilku liści szałwii, soli i pieprzu.

Wywar spod gotowania fasoli przyda się do zupy, jeśli jednak korzystamy z fasoli z puszki, przyda nam się też lekki bulion np. warzywny.

W garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy i na niedużym gazie dusimy sofrito czyli cebulę, marchew i seler. Następnie dodajemy pokrojony w cienkie paski jarmuż, czosnek i kilka gałązek tymianku. Przesmażamy całość chwilę, dodajemy mangold lub szpinak pokrojony podobnie jak jarmuż, krótko podsmażamy. Dodajemy fasolę i zalewamy całość wodą spod gotowania fasoli lub bulionem. Warzywa gotujemy ok. 35 minut, aż zmiękną i dodajemy porcjami pokruszony w dłoniach na małe kawałki chleb. Ponownie zagotowujemy. Doprawiamy zupę solą i pieprzem i serwujemy skropioną oliwą.

 

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE