Tort z ricotty, groszku, bobu i mięty

Tort z ricotty, groszku, bobu i mięty
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Australijskie Boże Narodzenie (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 500 g sera ricotta dobrej jakości

  • 2 garści świeżej bazylii
  • 1 garść świeżej mięty
  • 1 garść natki pietruszki
  • 1 garść świeżego groszku
  • zblanszowanego i schłodzonego
  • 1 garść bobu
  • zblanszowanego i schłodzonego
  • 100 ml śmietany 48%
  • 2 jaja
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
  • 150 g świeżo startego parmezanu
  • około 12 czarnych oliwek
  • bez pestek i grubo pokrojonych

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C. Posmaruj masłem tortownicę o średnicy 30 cm i obsyp parmezanem. Do robota kuchennego wrzuć zioła, śmietanę, połowę groszku oraz ricotty i zmiksuj do uzyskania jasnozielonej masy. Dodaj resztę ricotty i śmietany, wbijaj po jednym jaja, nadal mieszając. Dopraw solą, pieprzem i pozostałym parmezanem. Przełóż masę do dużej miski, dodaj pozostały groszek i zblanszowany bób. Przełóż masę łyżką do nasmarowanej foremki, na wierzchu posyp oliwkami. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut. Tort urośnie i będzie miał brązową skórkę, ale pośrodku pozostanie lekko miękki. Podawać od razu.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE