Tort malinowo-rozmarynowy

Tort malinowo-rozmarynowy
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 4.10

Przepis

Ciasto - gotowe blaty biszkoptowe

Krem rozmarynowy:
300 ml śmietanki 30%
4 gałązki świeżego rozmarynu
4 płatki żelatyny
2 białka jajka
0,5 laski wanilii

Krem czekoladowy:
300 ml śmietanki 30%
100 g czekolady 70 %
100 g czekolady 60%
3 białka jajka
30 g cukru pudru

Sos malinowy:
maliny świeże 150 g
maliny mrożone 250 g
40 g cukru pudru
40 ml rumu

Przygotowanie:
Krem rozmarynowy:
W 1/3 śmietanki podgrzać gałązki świeżego rozmarynu, tak by oddało swój aromat, następnie odcedzić płyn. W międzyczasie namoczyć płatki żelatyny w dużej ilości zimnej wody. Kiedy żelatyna będzie przypominała konsystencję galaretki należy ją rozpuścić w kąpieli wodnej. Łączymy aromatyzowaną śmietanę z rozpuszczoną żelatyną i odstawiamy do lodówki, aby stężało.
Ubijamy białko i śmietanę z laską wanilii delikatnie łączymy. Na koniec dodajemy stężoną masę rozmarynową i odstawiamy do lodówki aż do osiągnięcia konsystencji sztywnego kremu.

Krem czekoladowy:
Czekoladę mieszamy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W międzyczasie ubijamy śmietanę( nie na sztywno) oraz ubijamy białka jajek z cukrem. Delikatnie je łączymy.

Sos malinowy:
Mrożone maliny rozmrażamy, podgrzewamy z dodatkiem cukru i alkoholu. Gotujemy aż do uzyskania rozdrobnionej masy. Nie należy odparowywać zbyt dużo płynu. Naszą masę przecedzamy przez drobne sitko, tak aby pozbyć się ziaren z malin. Tak przetartym musem nawilżamy biszkopty tortu. Świeże maliny rozkładamy na masach między biszkoptami.

Składanie tortu:
Tort składamy wg uznania, pamiętając o tym żeby dobrze nawilżyć każdą z warstw tortu.

Przygotowanie: Dariusz Mączka, Iza Naczk, Julita Zatorska, Łukasz Masiukiewicz, Magdalena Serafin








 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE