Wołowina w musztardzie

Wołowina w musztardzie
Oceń przepis:
71 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Jamie Oliver

Seria kulinarna:
Jamie Oliver: 5 składników (odc. 12)
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania z wołowiny
Ilość osób:
6
Kaloryczność:
348 kcal.
Czas przygotowania:
4 godziny, 8 minut

Składniki:

  • 900 g goleni wołowej, bez kości (poproś rzeźnika o tę kość)

  • 500 g marchwi
  • 2 cebule
  • 120 ml sosu Worcestershire
  • 2 czubate łyżeczki musztardy pełnoziarnistej

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 160ºC. Umieść duże naczynie oraz dużą patelnię na dużym ogniu. Pokrój wołowinę w 5-centymetrową kostkę i wymieszaj z czarnym pieprzem i szczyptą soli morskiej. Potem ją smaż na suchej patelni przez 8 minut.
W międzyczasie umyj i przytnij marchew, a następnie podziel ją na 5-centymetrowe kawałki i umieść w drugim naczyniu z łyżką oliwy. Obierz i pokrój na ćwiartki cebulę, a następnie porwij ją na płatki i wrzuć na patelnię. Kiedy mięso się przyrumieni, przełóż je do naczynia, dodaj sos Worcestershire i musztardę, i zalej 800 ml wrzącej wody z czajnika.
Przykryj i wstaw do piekarnika na 4 godziny, aż mięso całkowicie zmięknie. Dodaj wodę w razie konieczności. Dopraw do smaku i serwuj.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE