Sprawienie i pieczenie ośmiornicy

Sprawienie i pieczenie ośmiornicy
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni (odc.7)
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka

Przygotowanie:

Obciąć głowę rozmrożonej uprzednio ośmiornicy, tak aby nie naruszyć nóg. Z
tułowia wyjąć tzw. dziób. Z głowy wykroić pas mięsa wraz z oczami, oraz
zdjąć wierzchnią błonę tzw. czepek. Oczyścić i umyć pod bieżącą wodą. Włożyć
do naczynia do pieczenia i zalać białym octem winnym, posypać pieprzem,
zielem angielskim i kilkoma listkami laurowymi. Piec w temp. 200 stopni C przez ok.
1,5 godz., sprawdzić nakłuwając szpikulcem, czy jest miękka i czy nie
wypływa z niej woda.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE