Pikantne krewetki Aleshy Dixon

Pikantne krewetki Aleshy Dixon
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 2.10

Przygotował:

Jamie Oliver

Seria kulinarna:
Jamie & Jimmy's Food Fight Club 5 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska

Składniki:

  • 8 dużych surowych krewetek w pancerzykach
  • kawałek masła
Marynata 1:
  • 5-cm kawałek imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki chili w proszku
  • ½ cytryny
  • 2 łyżeczki oleju gorczycowego
Marynata 2:
  • 80 g osączonego jogurtu
  • ½ łyżeczki nasion adżwanu (ajwainu)
  • 2 łyżki oleju gorczycowego
  • 2 łyżeczki pasty z chili
  • ½ łyżeczki garam masali
  • 10 g prażonej mąki z ciecierzycy
  • duża szczypta suszonych listków kozieradki (kasuri methi)
Surówka:
  • ½ czerwonej lub białej kapusty
  • 4 rzodkiewki
  • 1 mała sałata rzymska
  • kilka gałązek mięty
  • kilka gałązek kolendry
  • 25 g świeżego miąższu kokosa
  • ½ dojrzałego mango
  • ½ cytryny
  • oliwa extra vergine
Chutney miętowy:
  • ½ łyżeczki nasion kminu
  • 2 ząbki czosnku
  • 5-cm kawałek imbiru
  • duży pęczek kolendry
  • pęczek mięty
  • 1 duże zielone chili
  • 25 g niesolonych fistaszków
  • 2 kopiaste łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypta czarnej soli himalajskiej
  • garść kostek lodu

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania osączonego jogurtu – wyłóż 500 g jogurtu naturalnego na podwójną warstwę gazy i odwieś na co najmniej 3 do 4 godzin. Taki jogurt możesz przechowywać w lodówce przez 3 dni.

Krewetki obierz z pancerzyków, zostawiając ogonki, umieść w misce.

Przygotuj pierwszą marynatę. Obierz i zetrzyj imbir oraz czosnek, włóż do miski z krewetkami, dodaj chili w proszku, sok z cytryny, olej gorczycowy oraz szczyptę soli morskiej. Wymieszaj, wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.

W drugiej misce połącz składniki kolejnej marynaty, dodając szczyptę soli.

Przed smażeniem włóż krewetki do drugiej marynaty, zostaw na czas potrzebny na zrobienie surówki.

Pokrój cienko kapustę i sałatę, umieść w misce. Dodaj rzodkiewki, pokrojone na plasterki oraz posiekane listki ziół oraz starty miąższ kokosa. Obierz mango i skrój pestkę. Połówkę zostaw do chutneya, drugą połówkę – pokrój w cienkie plasterki, dodaj do surówki. Skrop sokiem z cytryny, polej 3 łyżkami oliwy extra vergine, wymieszaj. Skosztuj, posól do smaku.

Przygotuj chutney. Podpraż na sucho nasiona kminu, po czym przesyp do blendera. Dodaj obrany czosnek i imbir, zioła, chili bez nasionek oraz pozostałe składniki chutneya, połówkę mango i garść kostek lodu. Zmiksuj na gładko.

Rozpuść na patelni masło na dość dużym ogniu, włóż krewetki wraz z marynatą, smaż przez 5 minut, regularnie obracając.

Podawaj krewetki wprost z patelni z chutneyem miętowym i surówką. Świetnym dodatkiem będą też indyjskie placki chlebowe i łyżka raity.

 

 

 

 

 

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE