Ciastka z borowikami i kremem szalotkowym

Ciastka z borowikami i kremem szalotkowym
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 3.90
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
1 godzina, 30 minut

Składniki:

  • 300 g ciasta francuskiego
  • 400 g borowików
  • 200 g ziemniaków
  • 200 g pomidorów koktajlowych
  • 100 g szalotki
  • 60 g startego sera parmezanu
  • jajo
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 150 ml oliwy extra vergine
  • kilka łyżek białego wytrawnego wina
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • 200 g mieszanki sałat
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozwałkowujemy ciasto na grubość 2-3 mm i wykrawamy wykrawaczem krążki o średnicy około 8 cm. Przygotowujemy krem szalotkowy: pomidory sparzamy we wrzątku, obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę; obieramy szalotki, drobno siekamy i smażymy do zeszklenia na niewielkiej ilości oliwy. Myjemy ziemniaki i gotujemy w dużej ilości wody 40-50 minut, aż będą miękkie; obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i miksujemy, dodając odrobinę oliwy; przekładamy purée do miseczki, dodajemy zeszkloną szalotkę i kosteczki pomidorów, posiekaną pietruszkę, starty ser parmezan, jajo, szczyptę soli i pieprzu i dokładnie mieszamy. Grzyby oczyszczamy, myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Na patelni z oliwą smażymy krótko borowiki, skrapiamy białym winem, odparowujemy i doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Na środku krążków ciasta nakładamy krem szalotkowy, borowiki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° Celsjusza 15-18 minut. Podajemy z bukietem sałat skropionych 4 łyżkami oliwy i octem balsamicznym.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE