Skorzonera smażona i zapiekana pod sosem holenderskim, podana z sałatka z roszponki i koziego polskiego sera pecorino

Skorzonera smażona i zapiekana pod sosem holenderskim zobacz Skorzonera smażona i zapiekana pod sosem holenderskim 2018-06-19 13:01:07
Skorzonera smażona i zapiekana pod sosem holenderskim
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak w sezonie 3 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 0,5 kg skorzonery inaczej wężymorda
  • masło
  • białe wino
  • sok z cytryny
  • 4 żółtka
  • sól / pieprz
  • dwie garści roszponki
  • wiórki z pecorino
  • kilka pomidorków cherry
  • 2 podpłomyki

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

W garnku zagotuj wodę z solą i łyżką cukru. Skorzonerę obierz i jak najszybciej zagotuj w poprzednio ugotowanej wodzie. Gotuj około 5 min i odcedź. Masło rozpuść i sklaruj, odstaw w ciepłe miejsce, aby nie ostygło. W metalowej misce wymieszaj dokładnie za pomocą trzepaczki żółtka, wino, sól i pieprz. Powstałą miksturę postaw na garnku z gotującą się wodą (kąpiel wodna) i mieszając energicznie dodawaj do niej masło, a na końcu cytrynę. Skorzonerę ułóż w żaroodpornym pojemniku i zalej sosem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 min. Zapieczoną skorzonerę podawaj na talerzu posypaną roszponką, serem i pomidorkami.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE