Semifreddo z owocami leśnymi

Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 5 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Bezy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 200 ml śmietanki kremówki dobrze schłodzonej
- 2 duże białka
- 100 g cukru + 2 łyżki
- 50 ml wody
- 25 ml likieru z porzeczek lub innego
- 400 g mieszanki mrożonych owoców leśnych
- kilka bez
Przygotowanie:
Z wody i cukru gotujemy syrop, tak by po zanurzeniu łyżeczki z syropem w miseczce z zimną wodą powstała nam miękka, elastyczna i łatwo formująca się kulka.
Białka ubijamy i gdy już się napowietrzą powoli dolewamy gorący syrop nie przerywając miksowania. Powinniśmy otrzymać ciągnącą, lśniącą i puszystą bezę.
Część owoców leśnych rozmrażamy i rozgniatamy z cukrem.
Bezy kruszymy.
Śmietankę ubijamy na sztywno, łączymy z mrożonymi owocami, pulpą z rozmrożonych owoców, likierem oraz bezami. Na koniec bardzo delikatnie łączymy z ubitą bezą i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do zamrażalnika na min. 4 godziny. Przed podaniem wyciągamy na 15-20 minut, żeby masa trochę odtajała i dała się kroić.
Białka ubijamy i gdy już się napowietrzą powoli dolewamy gorący syrop nie przerywając miksowania. Powinniśmy otrzymać ciągnącą, lśniącą i puszystą bezę.
Część owoców leśnych rozmrażamy i rozgniatamy z cukrem.
Bezy kruszymy.
Śmietankę ubijamy na sztywno, łączymy z mrożonymi owocami, pulpą z rozmrożonych owoców, likierem oraz bezami. Na koniec bardzo delikatnie łączymy z ubitą bezą i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do zamrażalnika na min. 4 godziny. Przed podaniem wyciągamy na 15-20 minut, żeby masa trochę odtajała i dała się kroić.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze