Ryba pieczona w pergaminie

Ryba pieczona w pergaminie
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni (odc.17)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka

Składniki:

  • 4 filety z soli lub z pangi
  • 2 pory
  • białe części
  • pokrojone w paseczki
  • 3 łyżki masła
  • białe wino
  • sól
  • pieprz
  • czerwony pieprz
  • 1 marchewka pokrojona w słupki
  • sok i skórka z cytryny

Kalkulator wag i miar

Przepis

Pory usmażyć na maśle, dodać przyprawy i białe wino. Gotować, aż płyn odparuje. Rybę posolić, polać sokiem z cytryny i posypać pieprzem, przeciąć w poprzek na pół. Kwadrat pergaminu złożyć na pół. Włożyć 2 kawałki ryby jak w okładkę, przykryć porami i posypać słupkami marchwi. Zwinąć brzeg pergaminu ciasno, formując półokrągły pieróg. Piec 10 - 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. Zamiast porów można przykryć rybę cukinią pokrojoną w plasterki i usmażoną z czosnkiem i skórką cytryny.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

szatka 7 lat temu

czy ktoś mógłby mi pomóc i powiedzieć jak właściwie ta ryba ma być przyrządzana - tzn. gdzie te warzywa mają się znajdować na pergaminie czy w środku? międze dwoma kawałmai ryby? ten opis do przepisu jest totalnie niejasny :-(

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE