Zupa ze szpinaku i tangerynek

Przepis z programu Coxon gotuje dla afrykańskich królów (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska

Zupa ze szpinaku i tangerynek
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki:

1,5 l wywaru drobiowego

75 g żółtego, łuskanego grochu (namoczonego)

25 g masła

100 g dymki

1 łyżeczka sproszkowanej kurkumy

225 g świeżego, posiekanego szpinaku

60 g posiekanej natki

50 g posiekanej kolendry

skórka starta z 2 i sok wyciśnięty z 3 tangerynek

30 g zmielonego ryżu

150 ml zimnej wody

sól i pieprz



Do podania:

225g naturalnego jogurtu greckiego, śmietany lub crème fraîche

świeża kolendra



Przygotowanie:

W garnku zagotuj wywar drobiowy. Dodaj groch, gotuj przez 10 minut. Na patelni roztop masło dorzuć dymkę, smaż na małym ogniu przez 5 minut. Dodaj kurkumę, smaż przez chwilę, dodaj całość do wywaru z groszkiem. Dorzuć pozostałe składniki. Dolej zimną wodę. Przykryj i gotuj przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Spróbuj, dopraw solą i pieprzem. Można podawać z jogurtem greckim i kolendrą.



Opracowano na podstawie „Coxon gotuje dla afrykańskich królów”, odc. 2

powrót

Podobne przepisy

Zupa nic z makaronem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Jesienny krem z topinamburu
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa ogórkowa
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kwaśnica
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa z batatów z imbirem i chili
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Wegańskie zupy
Zupa dyniowa
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.