Golonki wieprzowe pieczone i podwędzane w sianie z kapustą i grochem

Golonki wieprzowe pieczone i podwędzane w sianie zobacz Golonki wieprzowe pieczone i podwędzane w sianie 2018-06-04 15:26:59
Golonki wieprzowe pieczone i podwędzane w sianie
Oceń przepis:
46 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wieprzowiny

Składniki:

  • 4 przednie golonki (po ok. 200 g każda)
  • litr jasnego pszenicznego piwa
  • 3 łyżki musztardy
  • marchewka
  • pietruszka
Solanka:
  • 7 kubków wody
  • 3 kubki soli
  • 3 łyżki ziaren ziela angielskiego
  • 6 liści laurowych
  • ówka czosnku
Kapusta z grochem:
Do wędzenia golonek:
  • 2 garście siana
  • kosz bambusowy

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Do garnka wsyp namoczony groch i podsmaż go. Do grochu dodaj podsmażoną cebulę i kapustę kiszoną, liście laurowe, ziele angielskie. Całość zalej wodą, w której groch się moczył i gotuj bez przykrycia przez ok. 30-40 minut, aż groch będzie miękki. Ugotowany groch z kapustą dopraw solą i pieprzem.

W dużej misce przygotuj solankę. Połącz wszystkie składniki, następnie włóż golonki do solanki i odstaw na dobę.
Zamarynowane golonki opłucz, osusz i przełóż do brytfanki. W misce połącz piwo z musztardą i taką marynatą zalej golonki. Do brytfanki włóż pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Golonki piecz w rozgrzanym piekarniku przez ok. 1,5 godziny w 180 stopniach. Golonki podczas pieczenia podlewaj.

Na spód żeliwnego garnka nałóż siano. Do tak przygotowanego garnka włóż golonki i podpal siano i szybko przykryj garnek. Golonek nie wędź za długo, bo staną się kwaśne.

Klasycznym dodatkiem do golonek będzie kapusta z grochem. Do garnka wsyp namoczony groch i podsmaż go. Do grochu dodaj podsmażoną cebulę i kapustę kiszoną, liście laurowe, ziele angielskie. Całość zalej wodą, w której groch się moczył i gotuj bez przykrycia przez ok. 30-40 minut, aż groch będzie miękki. Ugotowany groch z kapustą dopraw solą i pieprzem.

Na spód talerza nałóż porcję kapusty z grochem i golonkę. Smacznego!

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

pandakier 8 miesięcy temu

z tą solą to przegięcie

pandakier 8 miesięcy temu

Lubię oglądać Jakubiaka jak gotuje ze sporą swadą opowiada,ale z tymi golonkami to przegiął,nie bardzo mi się chciało w to wierzyć ,ale cóż.wyszedł nasycony roztwór soli,znaczna część się nie rozpuściła. teraz się piecze ,ale widzę,że pójdzie do kosza. niestety słona jak jasna cho.... era:-(,od dziś nie lubię Jakubiaka. sorki. a taką miałem ochotę na golonkę,muszę szybko coś wymyślić na obiad

ArturH 10 miesięcy temu

Nie wiem czy autor tego przepisu sprawdził go kiedyś bo golonki wyszły tak słone, że nie dało się zjeść. Proponuję wypróbować na sobie a nie na nas!!!

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE