Vienio

Zupa rybna z makaronem sojowym na sposób tajski


Przepis z programu Ślinotok (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia tajska

odsłon: 2114

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1,5 l bulionu warzywnego z przewagą pora

400 g fileta z białej białej ryby

puszka mleka kokosowego

limonka

pół opakowania makaronu sojowego albo ryżowego

łyżka pasty tom yum

liście kafir

trawa cytrynowa

świeża kolendra

imbir

sos rybny

sos sojowy

Przygotowanie:

W rondelku smażymy na odrobinie oleju imbir i trawę cytrynową. Dodajemy łyżkę pasty tom yum.
Makaron ryżowy zalewamy gorącą wodą z kranu i odstawiamy.
Do rondla wlewamy wcześniej przygotowany bulion (porowy). Dodajemy liście kafir.
Dodajemy mleko kokosowe.
Kroimy rybę w kostkę. Dodajemy do smaku sos rybny.
Sok z limonki wlewamy powoli próbując, żeby smaki ostry i kwaśny się zbalansowały.
Dodajemy sos sojowy.
Makaron uprzednio namoczony w gorącej wodzie ląduje w zupie.
Dodajemy kolendrę i chilli do smaku.

powrót

skomentuj przepis

czezik78

postów: 6

28.08.2015 16:10

CYTUJ

nie potrafiłem się przekonać do zupy rybnej, aż nie spróbowałem rybnej nad morzem. jak dla mnie zupa bajka. co jakiś czas bankowo będę wracać do twojego przepisu bo zupa jest przepyszna.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.