Smażony karp w stylu koreańskim z ryżem

Smażony karp w  stylu koreańskim
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb

Składniki:

Ryż:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotuj wszystkie składniki.
Filet z karpia pokrój w paski i panieruj mące pszennej.
Trawę cytrynową zmiażdż. Czosnek, papryczki chilli, cebulę i papryki pokrój w kostkę. Kimchi pokrój.
Do rozgrzanego oleju w woku włóż anyż, gałkę i trawę cytrynową. Następnie wrzuć warzywa paprykę, czosnek, cebulę, kimchi. Na samym końcu podsmaż groszek. Podsmażone warzywa przełóż do miseczki.
Następnie na woku podsmaż kawałki ryby, a gdy już będą gotowe, dodaj podsmażone wcześniej warzywa. Wszystkie składniki delikatnie przemieszaj i dopraw pastą z tamaryndowca, sosem sojowym i świeżymi warzywami.
Danie możesz podawać z aromatycznym ryżem. Szklankę ryżu przesmaż w garnku na odrobinie oleju. Dodaj anyż i szczyptę gałki muszkatołowej. Ryż zalej szklanką wody i szklanką soku z pomarańczy. Ryż gotuj na wolnym ogniu, aż będzie gotowy.
Na talerz wysyp ryż na nim ułóż rybę i warzywa z woka. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA