Fasola z alaski

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Męski weekend (odc.2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 2 łyżki stołowe oliwy
- 1 drobno posiekana cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 drobno posiekane papryczki chilli „bullet” (bez nasion)
- 1 łyżeczka prażonego i zmielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka prażonej i zmielonej kolendry
- 200 g pancetty w plastrach
- 750 g passaty (gesty sos pomidorowy)
- 24 krople tabasco
- 2 filiżanki namoczonej i ugotowanej fasoli limeńskiej
- ¼ filiżanki kanadyjskiego syropu klonowego
- ¼ filiżanki posiekanej natki pietruszki
- porwane liście bazylii
Przygotowanie:
W rondlu rozgrzać oliwę na małym ogniu. Wrzucić cebulę, czosnek, chilli, kmin rzymski, kolendrę i pancettę. Smażyć na małym ogniu przez 5 minut. Wlać passatę i tabasco. Wrzucić fasolę, gotować przez 10 minut na małym ogniu. Dodać syrop klonowy i zioła. Doprawić do smaku. Podawać z 4 jajami sadzonymi, 8 tostami z masłem i 8 plastrami przysmażonego boczku.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze