Zupa pistou

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Zupa pistou
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

łyżka oliwy

pokrojona cebula

110 g fasolki szparagowej pokrojonej na kawałki długości centymetra

ziemniak obrany i skrojony w kostkę

110 g marchewki skrojonej w kostkę

sól i pieprz

liść laurowy

gałązka tymianku

miarka ugotowanej białej fasoli

miarka cukinii skrojonej w drobną kostkę

2 pomidory obrane i skrojone w kostkę

pesto do przybrania

parmezan do przybrania

 

Przygotowanie:

Rozgrzać oliwę na patelni i zeszklić w niej cebulę, przez ok. 5 min. Dodać fasolkę szparagową, ziemniaka i marchewkę. Wlać litr wywaru z warzyw bądź bulionu. Posolić, popieprzyć, dodać liść laurowy i tymianek. Zagotować i zostawić na 10 min na wolnym ogniu. Dodać fasolę i cukinię. Gotować do czasu zmięknięcia warzyw, przez kolejnych 10 min. Wrzucić pomidory. Rozlać zupę do miseczek (wyjąć liść laurowy i tymianek). Przybrać zupę łyżką pesto i tartym parmezanem.

powrót

Podobne przepisy

Zupa krem z soczewicy i ciecierzycy
Ewa Chodakowska
Przepis z programu Be Active. Ewa Chodakowska (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne
Chłodnik
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa z batatów z imbirem i chili
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa orzechowa z karmelizowanymi jabłkami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa kominkowa
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Grochówkokapuśniak
Jola Słoma
Przepis z programu Zimowe ATELIER SMAKU (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.