Kinga Paruzel

Zupa meksykańska z nachosami


Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

odsłon: 17543

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

1 cebula żółta

1 cebula czerwona

4 ząbki czosnku

1 papryka żółta

2 papryczki chili

łyżeczka tabasco

5 świeżych pomidorów

400 ml pulpy pomidorowej

1 l bulionu wołowego

1 puszka czerwonej fasoli

1 puszka kukurydzy

3 łyżki oleju rzepakowego

1 zielona cebulka

20 nachosów

200 g żółtego sera cheddar

sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Białą i czerwoną cebulę oraz chili drobno pokrój. Na rozgrzaną patelnię, z niewielką ilością oleju, wyciśnij czosnek. Dodaj pokrojoną cebulę. Zeszklij wszystko i dodaj mięso mielone. Smaż tak długo, by wytopić cały tłuszcz z mięsa. Pomidory pokrój w kostkę, a paprykę w paseczki i dodaj do mięsa. Wszystko zalej bulionem wołowym i gotuj ok. 10 minut na małym ogniu. Następnie dodaj pulpę pomidorową. Dopraw solą, pieprzem i tabasco według uznania. Do zupy dodaj fasolę, kukurydzę i pokrojoną cebulkę dymkę. Wlej zupę do miseczek, włóż kilka nachosów i posyp startym serem.

powrót

Podobne przepisy

Zupa z prażonej mąki z ptysiami serowymi
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa pho z pulpecikami z karpia
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
Zupa ze świeżego szpinaku
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia koszerna
Wegańskie pho
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.