Tomasz Jakubiak

Złotnicka polędwica z ziemniaczanymi muffinami


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 37

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

0,5 kg złotnickiej polędwicy wieprzowej

6-7 plastrów polskiej szynki długodojrzewającej

sól

pieprz

2-3 łyżki miodu

2 łyżki musztardy

olej

masło

 

Ziemniaczane muffiny:

3 ugotowane ziemniaki (stare)

3 białka

1-2 łyżeczki suchych drożdży

szczypta suszonego majeranku

szczypta suszonego tymianku

masło do wysmarowania foremki

 

Okrasa:

100 g boczku wędzonego

łyżka smalcu

cebula

pieprz

 

 

Przygotowanie:

Z musztardy i miodu zrób glazurę. Polędwicę dopraw solą i pieprzem, obtocz w glazurze.
Roladę owiń plastrami polskiej szynki długodojrzewającej.
Polędwicę obsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj trochę masła. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz w 180 stopniach przez ok 20 minut.
Po upieczeniu pozostaw polędwicę na desce, żeby mięso odpoczęło. Gotową polędwicę pokrój na plastry.

W następnej kolejności przygotuj ziemniaczane muffiny. Białka ubij na sztywno, dodaj suszone drożdże, majeranek i tymianek. Wszystkie składniki wymieszaj.
Dodaj ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki. Tak przygotowaną masę nałóż do wysmarowanej masłem foremki na muffiny. Muffinki piecz w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez ok. 20 minut.

Na koniec przygotuj okrasę do muffin. Boczek pokrój w kostkę i przesmaż na patelni. Po wytopieniu się tłuszczu, dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dopraw wszystko pieprzem. Plastry polędwicy podawaj z muffinami ziemniaczanymi i okrasą. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Jajo dinozaura
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Jagnięcina z grilla w musztardzie i chili
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska
Lekki pasztet do smarowania z konfiturą ze śliwek
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Afrykański gulasz wołowy z ryżem
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska, Kuchnia koszerna
Karkówka wolno pieczona
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Steki wołowe z prażonymi jabłkami i kaszą gryczaną
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Daily Soup

postów: 5

13.10.2017 16:06

CYTUJ

Super pomysl na podanie ziemniaków - idealnie sprawdzi się na wystawnej kolacji :) podczas pieczenia polędwicy polecam polewać mięso bulionem np. tym od krakusa bo wtedy mięso nie jest takie suche :)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.