Etiopska potrawka z wołowiną i orzeszkami ziemnymi

Etiopska potrawka z wołowiną i orzeszkami ziemnymi
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 17)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
2

Przepis

Składniki:
2 łyżki oleju
500 g karkówki wołowej pokrojonej w kostkę
2 posiekane cebule
2 posiekane ząbki czosnku
1 łyżka kozieradki
1 łyżka prażonego, mielonego kminu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
pół filiżanki posiekanej natki kolendry
pół filiżanki posiekanej natki pietruszki
3 pokrojone czerwone papryki
3 pokrojone zielone papryki
2 długie chili
750 ml bulionu wołowego
500 ml wody
2 pęczki szpinaku
100 g prażonych, posiekanych orzeszków ziemnych
sól i pieprz

Salsa:
2 pomidory
1 ogórek
sok z 1 cytryny

Przygotowanie:
Wołowinę rumienić na rozgrzanym oleju przez 3 minuty. Dodać cebulę, czosnek, koncentrat pomidorowy, kmin, kozieradkę, paprykę, kolendrę, pietruszkę i chili. Wlać bulion i wodę. Gotować przez godzinę, aż mięso będzie miękkie, a płyn odparuje. Dodać szpinak i orzeszki ziemne. Wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.
Składniki salsy posiekać i skropić sokiem z cytryny.
Podawać z wołowiną.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE