Przepisy na świąteczne potrawyPrzepisy na świąteczne potrawy

Wieprzowina a la dzik

Wieprzowina a la dzik
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Gosia Molska

Seria kulinarna:
Babeczki wielkanocne (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 1½ - 2 kg wieprzowiny bez kości (łopatka
  • szynka
  • karkówka)
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka masła
  • ½ łyżeczki mielonego jałowca
  • 2 duże cebule
  • sól

Marynata

  • ½ szklanki octu winnego
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina
  • otarta skórka i sok z ½ cytryny
  • ½ łyżeczki cukru
  • 20 ziarenek jałowca
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • listek laurowy
  • 3-4 goździki

Sos

  • 2 łyżki marmolady głogowej lub śliwkowej
  • 1 łyżka tłuszczu
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka bulionu

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Umyte i osuszone mięso mocno wygnieść ręką, włożyć do kamiennego garnka, obłożyć plasterkami cebuli, zalać gorącą marynatą, przykryć, obciążyć, przenieść w chłodne miejsce na 4-6 dni. Codziennie przekręcać, aby się równo zamarynowało. Piekarnik nagrzać do temp. 230ºC. Mięso po wyjęciu z marynaty lekko opłukać, osuszyć, natrzeć solą, uformować pieczeń, obsmażyć ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym smalcu, przełożyć do rondla. W małym rondlu stopić łyżkę tłuszczu, wymieszać z jałowcem, polać mięso, wstawić je do nagrzanego piekarnika i piec 90-100 minut, skrapiając przecedzoną marynatą. W rondelku rozgrzać drugą łyżkę tłuszczu, wsypać mąkę, zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić zimnym bulionem i gotować na małym ogniu, mieszając, aż do zgęstnienia sosu. Wtedy dodać sos z pieczeni, przetarty przez sito i marmoladę głogową (śliwkową), dokładnie wymieszać. Pokrojoną na plastry pieczeń ułożyć na żaroodpornym półmisku, lekko polać sosem, wstawić na 4-5 minut do nagrzanego piekarnika. Pozostały sos podać w sosjerce.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

darrick 4 lata temu

temperatura podana jw. 230 . A z czym ? Ja z kluskami śląskimi a przy takim sosiku to z " modra " kapustką :)

moniii 7 lat temu

Pytanie,w jakiej temperaturze piec,i z czym to podawać i czy nadaje się do obiadu,na ciepło,na zimno,do chleba?
Jak dla mnie przepis niekompletny.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE