Anna Olson

Ziemniaczana tortilla z chorizo


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Ziemniaczana tortilla z chorizo
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ kg surowej kiełbasy chorizo

bez skórki

1/3 szklanki oliwy extra vergine

4 niezbyt mączyste

zwarte ziemniaki (np. irga)

pokrojone na plasterki

gruba sól

1 cebula

pokrojona na cienkie plasterki

4 duże jajka

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej na średnim ogniu dużą patelnię i usmaż mięso, a następnie zdejmij je z patelni i odstaw na bok. Wstaw patelnię na średni ogień i rozgrzej oliwę. Rozłóż na niej plasterki ziemniaków, posyp solą, a na wierzchu rozłóż cebulę. Podsmażaj, aż ziemniaki będą miękkie, podważając je od czasu do czasu, żeby nie przywarły. Zdejmij je i zlej prawie cały tłuszcz z patelni, oprócz 2 łyżek. Rozkłóć jajka w dużej misce, dodaj ziemniaki, delikatnie przemieszaj, przełóż z powrotem na patelnię i dodaj mięso. Wymieszaj i podsmażaj, aż tortilla zbrązowieje, a następnie przełóż na drugą stronę (przykryj patelnię talerzem, odwróć do góry dnem i zsuń z powrotem, żeby się usmażyła z drugiej strony). Podawaj trójkątne kawałki tortilli na ciepło albo w temperaturze pokojowej.

powrót

Podobne przepisy

Perska gicz jagnięca
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Burritos z kurczakiem i sałatką
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Comber jagnięcy w sosie porto z warzywnym gołąbkiem chartreuse
Przepis z programu Szefowie kuchni (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pierś z kaczki po indonezyjsku
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Karkówka z grilla
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Cevapi z carpaccio z arbuza i serem feta
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.