Paul Merret

Zapiekanka makaronowa


Przepis z programu Ekonomia gastronomii (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Zapiekanka makaronowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

60 g masła

300 g gotowanych serc karczochów (do kupienia w delikatesach)

odsączonych z zalewy

przekrojonych na połówki i osuszonych

100 g boczku

pokrojonego w kostkę

1 ząbek czosnku

obrany i rozgnieciony płazem noża

50 g mąki pszennej

800 ml mleka

1 łyżka musztardy ziarnistej

2 szczypty tartej gałki muszkatołowej

160 g tartego twardego ostrego sera

sól i świeżo mielony czarny pieprz

350 g drobnego makaronu rurki

ugotowanego al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu

odsączonego

4-6 pomidorów

pokrojone na plasterki

40 g parmezanu

drobno startego

3-4 szczypty mieszanki suszonych ziół (np. oregano

tymianek

rozmaryn)

oliwa extra vergine

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Roztop 1 łyżkę masła na średnim ogniu w dużym rondlu o grubym dnie, a gdy zacznie się pienić, dodaj osuszone serca karczochów i boczek. Podsmażaj mieszając przez ok. 10 min, aż boczek będzie chrupiący, a wszystko się zrumieni. Przełóż zawartość rondla łyżką cedzakową na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Zlej tłuszcz z rondla, dodaj resztę masła, a gdy się stopi, podsmaż ząbek czosnku, aż zmięknie. Dodaj mąkę i mieszaj intensywnie, aż zasmażka się zrumieni. Dolewaj po odrobinie mleka, stale intensywnie mieszając, aż powstanie gęsta pasta. Kiedy całe mleko połączy się z zasmażką, zmniejsz ogień, dodaj musztardę i gałkę muszkatołową i usuń ząbek czosnku. Dodaj tarty ostry ser i mieszaj, aż składniki się połączą. Dopraw sos do smaku solą i czarnym pieprzem i zdejmij rondel z ognia. Dodaj makaron, wymieszaj, a następnie dodaj serca karczochów i boczek i przemieszaj wszystko delikatnie. Przełóż makaronową mieszaninę do żaroodpornego naczynia. Na zapiekance rozłóż plasterki pomidorów, posyp je tartym parmezanem i ziołami oraz pieprzem, a następnie skrop oliwą. Wstaw naczynie do piekarnika i zapiekaj ok. 40 min, aż zezłoci się na wierzchu i dobrze zagrzeje.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.