Jola Słoma

Wytrawny deser z tofu


Przepis z programu ATELIER SMAKU bez cukru (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery

odsłon: 4355

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Krem kawowy:

150 dag tofu

3 łyżki mleka kokosowego

3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

2 łyżeczki fruktozy

1 szczypta cynamonu

kilka kropli esencji rumowej

1 łyżka wody

Krem czekoladowy:

150 dag tofu

4 łyżki mleka kokosowego

2 łyżki kakao

2 łyżeczki fruktozy

1 szczypta cynamonu

skórka otarta z 1/4 pomarańczy

2 łyżki wody

1 pomarańcza

garść płatków migdałów

Przygotowanie:

Osobno miksujemy składniki obu kremów do uzyskania jednolitej konsystencji. W razie potrzeby dodajemy do kremu czekoladowego trochę więcej wody, ponieważ kakao ma tendencję do pochłaniania wody. Nakładamy do pucharków po porcji z każdego kremu, dekorujemy pomarańczami i płatkami
migdałów.

powrót

Podobne przepisy

Czekoladowe tiramisu
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Marchewka z groszkiem cukrowym
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Omlet czekoladowy
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Naleśniki a la Gundel
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Krem z mascarpone
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.