Czekoladowe cygaro z musem koniakowym

Czekoladowe cygaro z musem koniakowym
Oceń przepis:
46 ocen Średnia ocena: 3.50

Składniki:

  • Korpus cygara:
  • 200 g ciemnej czekolady
Cremoux z mlecznej czekolady:
  • 150 g mlecznej czekolady
  • 150 g śmietany kremówki
  • 45 g masła
Mus czekoladowy z koniakiem:
  • 180 g ciemnej czekolady
  • 30 ml koniaku
  • 15 g ubitej śmietany kremówki
  • 80 g płynnej śmietany kremówki
Polewa czekoladowa z orzechami:
  • 40 g orzechów laskowych
  • 80 g kuwertury czekoladowej
  • 10 g ziarna kakaowca

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Korpus cygara:
Lateksową rękawiczkę zakładamy na trzon miotły, Czekoladę temperujemy i wylewamy na trzon formując czekoladowe cygaro. Przenosimy do lodówki, aż do całkowitego zastygnięci czekolady.

Cremoux z mlecznej czekolady:
Kremówką podgrzewamy, Czekoladę siekamy i zalewamy gorącą śmietaną, odstawiamy do rozpuszczenia, dodajemy masło i mieszamy. Przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy kształt cienkich patyczków na blaszkę wyłożoną pergaminem. Schładzamy.

Mus czekoladowy:
Kremówkę podgrzewamy. Siekamy czekoladę i zalewamy gorącą śmietaną, odstawiamy do rozpuszczenia. Mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Dodajemy koniak, mieszamy z ubitą śmietaną.

Polewa czekoladowa z orzechami:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszamy z posiekanymi orzechami i kakao.

Wykończenie:
Zmrożone cremoux oblewamy polewą czekoladową z orzechami. Korpus cygara wypełniamy musem czekoladowym z koniakiem i nakładamy patyczek cremoux w polewie. Dekorujemy banderolą.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 19,99 zł przez 5 mies. ZAMÓW ONLINE