oglądaj również w nc+ GO


program kulinarny, Polska, 2010, 6 x 10

W siódmej serii swojego programu Jola Słoma & Mirek Trymbulak projektanci mody, wegetarianie postanowili zmierzyć się z tematem deserów o niskim indeksie glikemicznym.

Temat ten wyjdzie na zdrowie nie tylko diabetykom i osobom walczącym z nadwagą. Jak można szybko przygotować coś smacznego by osłodzić sobie życie? Czym zaskoczyć przyjaciół? Kolorowo, smacznie, słodko, a bez cukru!

gospodarze programu: Jola Słoma i Mirek Trymbulak

''ATELIER SMAKU'' jest zarejestrowanym znakiem towarowym R-218208







Wszystkie serie tego programu obejrzysz na Platformie CANAL+

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

skull83 6 lat temu

[quote k.tyczynski napisał 14.07.2010 23:26]
[i]Atelier Smaku Bez Smaku[/i] :D
[/quote]
hahahaha tylko polać za ten tytuł :)

szmitters 7 lat temu

większości nie podoba się ten program, ale dyskusja płomienna się wywiązuje.

zou 8 lat temu

Nie jest proste bo mam zagłuszone kubki smakowe. Ale mnie w odkrywaniu tych naturalnych smaków pomaga bardzo parowar. Taki najzwyklejszy. Odkąd go kupiłam warzywa mają jakby pełnię smaku, kolor i są jędrne, a nie blade, mokre na talerzu z wody.

magnolia 9 lat temu

Ale musisz przyznać, że nie jest to proste zadanie :) Jeśli chodzi o mnie - uważam, że sezonowe warzywa i owoce ułatwiają sprawę, bo można z nich skomponować naprawdę fajne potrawy.

zou 9 lat temu

Czasem wstrzemięźliwość i prostota pozwalają niektórym "kucharzom" dopiero po latach doprawnia własnych dań poznać - i być w szoku- jak smakują te podstawowe najprawdziwsze smaki produktów, które wydaje się, że zna na wylot! Doprawdy czy bez cukru dla Was nie istnieje smak? Także bez soli? Bez cukru, bez soli= jednoznacznie bez smaku...? Przecież warzywa zawierają własne cukry, własne sole mineralne. Czasem trzeba po prostu spróbować jak smakuje coś bez dodatków. Jak również pięknie pachnie. Taka kuchnia ma piekny, pełny smak, kolor, zapach... Piękne kształty potraw, konsystencje zróżnicowane, chrupkie, soczyste, miękkie, aksamitne, różne temperatury dań... Czasem naprawdę warto wrócić do prostoty, jest inspirująca i uczy kucharza szacunku i pokory wobec natury a jak rozwija wrażliwość sztuki kulinarnej :) Dobry kucharz potrafi skomponować pyszne danie bez soli, a nawet bez cukru korzystając z przyrodzonych właściwości produktów. Nie znaczy to, że zawsze tak gotuje, ale umie to wychwycić, skomponować i docenić...

kamil 9 lat temu

ten program jest mądry. Bo łamie mity polegające na tym, że jak coś jest dobre, to musi być albo tłuste, albo słodkie, albo słone. A to nieprawda. Od paru miesięcy radykalnie zmieniłem dietę w domu, schudłem, czuję się świetnie, A cukier? hmmm. Nawet go w domu nie mam, bo po co?

Ola_D 9 lat temu

[quote dziadek mróz napisała 21.07.2010 10:27]
to zależy od cukrzycy; są jednak osoby które mają tylko podwyższony poziom cukru a definitywny zakaz jego spożywania - np. w przypadku drożdżaków bądź innych grzybów w organizmie....
[/quote]
Poza tym, że nawet jeśli cukrzyk może OD CZASU DO CZASU zjeść coś z cukrem, to generalnie powinien go unikać - i tu są podane przykłady na te właśnie okazje.

dziadek mróz 9 lat temu

[quote kasior napisała 14.07.2010 19:10]
o jenyyyyy masakrrra, bez mięsa kumam, bez glutenu w sumie też bo można nie tolerować, ale z cukrem to nawet cukrzyk może zjeść, to zakrawa na jakieś samoumartwianie się. niedługo ta seria sie będzie nazywać atelier smaku bez widzów hihihi
[/quote]
to zależy od cukrzycy; są jednak osoby które mają tylko podwyższony poziom cukru a definitywny zakaz jego spożywania - np. w przypadku drożdżaków bądź innych grzybów w organizmie....

dominika25 9 lat temu

Z całym szacunkiem dla wszystkich uzytkowników forum i uczestników tej "dyskusji", ale gdy czytam Wasze wypowiedzi dotyczące "Atelier..." to mam ochote powiedzieć: "czy Wy powariowaliście?!". Wszyscy krytycznie oceniacie zarówno prowadzących, jak i ich przepisy, a w szczególności sam pomysł danej serii. Ale tak na prawdę nie zdajecie sobie sprawy, jakim "skarbem" jest ten program. Mnie też czasami denerwują państwo Słoma i Trymbulak (chociaż we wczesniejszych programach bardziej, teraz są już bardziej na luzie), ale jako wegetarianka jestem wdzięczna Im i stacji, że pojawił się chociaż jeden program o kuchni bezmięsnej. Nie wspominając już o tak fantastycznych pomysłach jak "bez glutenu" czy "bez cukru". Dla Was to się może wydawać śmieszne, żeby wogóle wykreować taki magazyn, ale uwierzcie mi - są wokół Was ludzie, którzy NIE MOGĄ spożywać potraw zawierających gluten czy cukier ze względu na swoje zdrowie. "Atelier" jest więc dla nich szansą na w miarę równe traktowanie w telewizji i skarbnicą pomysłów na dania, o których do tej pory mogli tylko pomarzyć. Spróbujcie postawić się na ich miejscu, zamiast krytykować ludzi, którzy (w przeciwieństwie do Was) włożyli nieco wysiłku, by uprzyjemnić i udogodnić życie bezglutenowców czy cukrzyków. Uważam, że Wasze opinie na forum są tylko dowodem tego, jak mało tolerancyjne jest nasze społeczeństwo, które boi się zaakceptować to, że inni ludzie mogą czymkolwiek odbiegać od szeroko przyjętego standardu. Proszę, uszanujcie to, że są wśród Was wegetarianie, weganie, witarianie, osoby niespożywające glutenu czy cukru. W wielu przypadkach był to ich wybór, by jeść w okreslony sposób, jednak są i tacy, co takiego wyboru nie mieli. Przepraszam jeśli kogokolwiek uraziłam, ale bardzo zirytowały mnie Wasze komentarze, bo w penym stopniu dotykają też mnie. Tak czy inaczej, uważam, że "Atelier" to bardzo dobry pomysł na program :)

KATARZYNKA 9 lat temu

Przez chwilę miałam nadzieję, że to żart. Błagam...ile można. I piszę to jako osoba zakochana w daniach bezmięsnych (choć wege nie jestem) i deserach, zwłaszcza zdrowych.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE