Viva Barcelona, czyli wariacja kremu katalońskiego - Dominik Stachowiak

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

odsłon: 6898

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 l mleka (3,2% tłuszczu)

cynamon

skórka z cytryny i pomarańczy

10 żółtek

100 g cukru

6-8 łyżeczek skrobi kukurydzianej

świeże maliny i borówki oraz ewentualnie truskawki do przyozdobienia

 

Przygotowanie:

Mleko zagotuj z cynamonem, skórką z cytryny i pomarańczy. Żółtka wymieszaj z cukrem i skrobią kukurydzianą na jednolitą masę i dodaj do masy z żółtek zagotowane uprzednio mleko. Całość gotuj do momentu, aż powstanie gęsty pudding. Następnie przelej do foremek i posyp wierzch cukrem, który na koniec skarmelizuj.

powrót

Podobne przepisy

Deser z ciasta filo i sałatki owocowej
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Wariacja na temat tiramisu
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pascha
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Potrawy wielkanocne
Tiramisu
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pudding ryżowy z egzotyczną sałatką
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
(odc.019) ananas z kolendrą
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.