Viva Barcelona, czyli wariacja kremu katalońskiego - Dominik Stachowiak

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

odsłon: 6985

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 l mleka (3,2% tłuszczu)

cynamon

skórka z cytryny i pomarańczy

10 żółtek

100 g cukru

6-8 łyżeczek skrobi kukurydzianej

świeże maliny i borówki oraz ewentualnie truskawki do przyozdobienia

 

Przygotowanie:

Mleko zagotuj z cynamonem, skórką z cytryny i pomarańczy. Żółtka wymieszaj z cukrem i skrobią kukurydzianą na jednolitą masę i dodaj do masy z żółtek zagotowane uprzednio mleko. Całość gotuj do momentu, aż powstanie gęsty pudding. Następnie przelej do foremek i posyp wierzch cukrem, który na koniec skarmelizuj.

powrót

Podobne przepisy

Tiramisu po polsku
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Bita śmietana z bezami i malinami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Charoset
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia żydowska, Kuchnia koszerna
Budyń z malinami
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Truskawkowe galaretki na patyku z kremem waniliowym
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Gruszki w cieście filo
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.