Tomasz Deker

Tort krokantowy


Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Torty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

odsłon: 85

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Biszkopt:

6 żółtek (120 g)

60 g cukru

zesty z jednej limonki

4 białka (160 g)

100 g cukru

60 g mąki kukurydzianej

20 g skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej

40 g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów

 

Nasączenie:

sok z 2 pomarańczy

zesty z pomarańczy

80 ml syropu prostego

2 łyżki miodu

60 ml rumu

 

Krokant (karmelizowane orzechy)

150 g cukru

70 ml wody

150 g orzechów pecan

 

Krem:

250 ml mleka

nasiona z laski wanilii

80 g cukru

2 żółtka (40 g)

25 g maki migdałowej

1 białko (40 g)

80 g cukru

 

Przygotowanie:

Przygotuj biszkopt. Ubij białka z cukrem na sztywną pianę.
Ubij żółtka z cukrem i dodaj skórki z limonki.
Połącz wszystkie sypkie składniki: skrobię kukurydzianą, zmielone orzechy laskowe oraz mąkę kukurydzianą. Wszystko razem wymieszaj i przesiej.
Ubite żółtka połącz z ubitymi białkami. Do masy dodaj przesiane sypkie składniki i całość wymieszaj.
Masę przełóż do tortownicy, wyłożonej papierem pergaminowym, wyrównaj. Piecz w temperaturze 180 stopni C ok. 30-40 min.

Przygotuj nasączenie. Zagotuj sok pomarańczowy z syropem prostym, miodem i skórkami z cytrusów. Po zagotowaniu przestudź i dolej rumu. Odstaw.

Przygotuj krokant, czyli karmelizowane orzechy. Cukier z wodą podgrzej w rondelku. Do gotującego się syropu cukrowego dodaj orzechy. Dokładnie wymieszaj i przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem. Orzechy piecz w rozgrzanym piekarniku w 160 stopniach C przez 10-15 minut. Przestudzone orzechy posiekaj.

Przygotuj krem. Mleko zagotuj z miąższem z laski wanilii. Dodaj cukier, żółtka i wszystko gotuj do temperatury 82 stopni C.
Do gotującego się kremu budyniowego dodaj mączkę migdałową. Ugotowany budyń przełóż do miski i zafoliuj.
Następnej ubij białka z cukrem i dodaj do nich krem budyniowy. Masy dokładnie wymieszaj, żeby się połączyły.

Upieczony biszkopt wyjmij z formy. Zetnij górę biszkoptu i nasączyć ciasto. Na wierzch i boki biszkoptu nałóż krem. Ładnie wyrównaj. Tort obsyp krokantem. Udekoruj tort orzechami. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Tort czekoladowy z kremem z orzeszków ziemnych
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Torty
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Tort księżniczki
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Torty
Tort jogurtowy z mandarynkami
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Torty
Tort krokantowy
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Torty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Tort cytrynowy
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Torty
Tort kasztanowy
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Torty

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.