Tobie  Puttock

Tom yum gung


Przepis z programu Tobie i Matt (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska

Tom yum gung
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki

5 strąków chili Scott bonnett, bez szypułek

2 łodygi trawy cytrynowej, drobno posiekane

2 łyżki cienkich plasterków imbiru

1 łyżka posiekanego korzenia kolendry

2 liście limonki kaffir, pokrojone na cienkie paseczki

1 mała szalotka, obrana i pokrojona na cienkie plasterki

4 szklanki bulionu rybnego albo warzywnego

3 łyżki soku z limonki

sos rybny

pasta chili

8 średnich krewetek, obranych i oczyszczonych z wnętrzności

1 garstka pochwiaków (grzyby)

1 garstka liści kolendry, umytych i grubo posiekanych



Przygotowanie

Włóż do moździerza chili, trawę cytrynową, imbir, korzeń kolendry, liście limonki oraz szalotkę i rozgnieć, ale nie zmiażdż na gładką masę. Doprowadź bulion do wrzenia, zmniejsz płomień, przełóż do garnka zawartość moździerza i gotuj 5 minut na małym ogniu. Sprawdź smak i dodaj tyle soku z limonki, sosu rybnego i pasty chili aż osiągniesz równowagę smakową. Dodaj krewetki oraz grzyby i gotuj jeszcze minutę, aż krewetki zróżowieją. Rozłóż krewetki do misek i zalej gorącym bulionem. Posyp natką kolendry i od razu podawaj.

powrót

Podobne przepisy

Krewetki z koprem włoskim i absyntem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ośmiorniczki w czerwonym winie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Sałatka z homara z grejpfrutem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.