Makaron z prawdziwkami

Makaron z prawdziwkami
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Donna Hay

Seria kulinarna:
Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 20 g suszonych prawdziwków
  • 200 g spaghetti
  • 1 ½ łyżki oliwy
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 1 łyżka listków tymianku
  • 1 szklanka (70 g) świeżych okruchów
  • sól morska i grubo mielony czarny pieprz
  • drobno tarty parmezan i oliwa
  • do podania

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Grzyby wrzucić do miski, zalać wrzątkiem i odstawić na bok. Makaron gotować al dente w osolonym wrzątku przez 8-10 minut. Odcedzić i przełożyć z powrotem do ciepłego garnka. Patelnię postawić na ogniu. Wsypać pokruszony chleb. Dodać oliwę, czosnek i tymianek. Podgrzewać 2 minuty. Grzyby odcedzić i grubo pokroić. Dodać do pokruszonego chleba. Smażyć, mieszając 4 minuty, aż kruszyny chleba nabiorą złotej barwy. Wrzucić do makaronu. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Rozłożyć na talerze. Posypać parmezanem i skropić oliwą.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE