Piotr Przykaza

Tiramisu


Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Tiramisu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 opakowania biszkoptów

3 duże żółtka (lub 4 małe)

500 g serka mascarpone

400 ml mocnej kawy

200 ml wódki

kakao do dekoracji

cukier

 

 

Przygotowanie:


Utrzeć kogel mogel z 3 żółtek. Dodać serek mascarpone. Mieszać mikserem na najwolniejszych obrotach w jedną stronę. Po 7, 8 minutach masa nabierze zwartej konsystencji. Zrobić mocny napar kawy rozpuszczalnej, dodać wódkę i ostudzić. W schłodzonym roztworze maczać biszkopty, ale ich nie nasączać. Wyłożyć warstwę wilgotnych biszkoptów na blachę, na nią warstwę masy, znowu wyłożyć biszkopty i jeszcze raz masa. Włożyć do lodówki. Przed podaniem posypać kakao i ozdabiać listkiem mięty.

powrót

Podobne przepisy

Grube naleśniki z kremem czekoladowo-orzechowym
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia rumuńska
Zapiekane maliny z kruszonką
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Banany z rusztu
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia kreolska
Gorąca czekolada
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje
kuchnia świata: Kuchnia francuska
(odc.16)szybki deser z sosem morelowym
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Czekoladowo-kawowy creme brulee
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.