Piotr Przykaza

Tiramisu


Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Tiramisu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 opakowania biszkoptów

3 duże żółtka (lub 4 małe)

500 g serka mascarpone

400 ml mocnej kawy

200 ml wódki

kakao do dekoracji

cukier

 

 

Przygotowanie:


Utrzeć kogel mogel z 3 żółtek. Dodać serek mascarpone. Mieszać mikserem na najwolniejszych obrotach w jedną stronę. Po 7, 8 minutach masa nabierze zwartej konsystencji. Zrobić mocny napar kawy rozpuszczalnej, dodać wódkę i ostudzić. W schłodzonym roztworze maczać biszkopty, ale ich nie nasączać. Wyłożyć warstwę wilgotnych biszkoptów na blachę, na nią warstwę masy, znowu wyłożyć biszkopty i jeszcze raz masa. Włożyć do lodówki. Przed podaniem posypać kakao i ozdabiać listkiem mięty.

powrót

Podobne przepisy

Galaretka z suszu
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pischinger
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Deser z ciasta filo i sałatki owocowej
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Czekoladowa kula z musem z rokitnika i sosem z brandy
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Serowy domek
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
Pierogi na słodko - Aniela Redelbach
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.