Piotr Przykaza

Tiramisu


Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Tiramisu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 opakowania biszkoptów

3 duże żółtka (lub 4 małe)

500 g serka mascarpone

400 ml mocnej kawy

200 ml wódki

kakao do dekoracji

cukier

 

 

Przygotowanie:


Utrzeć kogel mogel z 3 żółtek. Dodać serek mascarpone. Mieszać mikserem na najwolniejszych obrotach w jedną stronę. Po 7, 8 minutach masa nabierze zwartej konsystencji. Zrobić mocny napar kawy rozpuszczalnej, dodać wódkę i ostudzić. W schłodzonym roztworze maczać biszkopty, ale ich nie nasączać. Wyłożyć warstwę wilgotnych biszkoptów na blachę, na nią warstwę masy, znowu wyłożyć biszkopty i jeszcze raz masa. Włożyć do lodówki. Przed podaniem posypać kakao i ozdabiać listkiem mięty.

powrót

Podobne przepisy

Nugat orzechowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska, Kuchnia francuska
Bliny z borówkami i serem ricotta
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Borówka amerykańska (odc. 5)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pieczone jabłka z cynamonem i kremem Chantilly
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Mus czekoladowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pianka malinowa na spodzie z biszkoptów
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
Tiramisu z imbirową herbatą ćaj
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.