Agnieszka Kręglicka

Tarta z roquefortem i porami


Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tarta z roquefortem i porami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Ciasto

1,5 szklanki mąki

6 łyżek masła

6 łyżek roqueforta (lub inny ser blue)

Nadzienie

4 pory

4 łyżki masła

2 szklanki śmietany kremówki

2 jajka

pieprz, sól, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Z mąki, zimnego masła i zimnego sera zagnieść ciasto. Dolewać zimnej wody, jeśli jest za suche. Wyłożyć ciastem formę do tarty, podziobać spód widelcem, zakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki. Na maśle usmażyć pory. Dodać śmietankę i gotować 20 minut, aż masa zgęstnieje, doprawić i schłodzić. W piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 15 minut podpiec pusty spód do tarty (zakryć folią aluminiową i wysypać fasolą). Do porów wbić jajka i wymieszać. Wyłożyć masę porową na ostudzony kruchy spód i piec razem, aż wierzch się zrumieni.

powrót

Podobne przepisy

Ziemniaki pieczone z jabłkami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Risotto z leśnymi grzybami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Endywie z pomarańczami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Szparagi z rusztu
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.