Agnieszka Kręglicka

Tarta z roquefortem i porami


Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tarta z roquefortem i porami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Ciasto

1,5 szklanki mąki

6 łyżek masła

6 łyżek roqueforta (lub inny ser blue)

Nadzienie

4 pory

4 łyżki masła

2 szklanki śmietany kremówki

2 jajka

pieprz, sól, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Z mąki, zimnego masła i zimnego sera zagnieść ciasto. Dolewać zimnej wody, jeśli jest za suche. Wyłożyć ciastem formę do tarty, podziobać spód widelcem, zakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki. Na maśle usmażyć pory. Dodać śmietankę i gotować 20 minut, aż masa zgęstnieje, doprawić i schłodzić. W piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 15 minut podpiec pusty spód do tarty (zakryć folią aluminiową i wysypać fasolą). Do porów wbić jajka i wymieszać. Wyłożyć masę porową na ostudzony kruchy spód i piec razem, aż wierzch się zrumieni.

powrót

Podobne przepisy

Taamiya z ciecierzycy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Tortilla hiszpańska
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Pierogi z ciasta ryżowego
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Pierogi i pierożki
Ser panir ze szpinakiem
Przepis z programu Floyd w Indiach
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.