Puszysty omlet ze szpinakiem

Puszysty omlet ze szpinakiem
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Przepis

Składniki:
500 g szpinaku
łyżka masła
1 posiekana szalotka
sól i pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
4 jajka (oddzielić białka od żółtek)
2 łyżki drobno startego parmezanu lub gruyère’a


Przygotowanie:
Umyć szpinak i odciąć łodyżki. Odwirować nadmiar wody. Wrzucić szpinak do dużego garnka i zblanszować przez ok. 3 minuty, żeby zmiękł (wystarczy woda, która została na liściach). Następnie odlać i wrzucić do wody z lodem, żeby nie stracił barwy. Wysuszyć w ściereczce i pokroić.
Rozgrzać połowę masła na patelni i przysmażyć szalotkę. Dodać szpinak, posolić i popieprzyć, dodać gałki muszkatołowej. Po rozgrzaniu zestawić z palnika. Wlać żółtka do metalowej miski i postawić ją nad lekko gotującą się wodą. Posolić, popieprzyć i mieszać, aż zgęstnieją. Odstawić. Ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać do masy z żółtek. Rozgrzać resztę masła na dużej patelni do omletów. Wlać jajka i smażyć, aż spód się zrumieni, a wierzch będzie jeszcze luźny, 3 – 5 minut. Posypać omlet szpinakiem, a następnie serem. Przykryć na kilka minut, żeby ser zmiękł. Zdjąć pokrywkę, złożyć omlet na pół i zsunąć na talerz.

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE