Poulet au paprika

Poulet au paprika
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 19)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 4 kurze udka przecięte w stawie
  • sól i pieprz
  • łyżka smalcu lub oleju
  • czerwona papryka pokrojona w grube paski
  • cebula pokrojona w plasterki
  • pół drobno pokrojonego małego fenkułu (ew.)
  • łyżka ostrej lub słodkiej węgierskiej papryki wysokiej jakości
  • posiekany ząbek czosnku
  • pół miarki białego wina
  • 2 grubo pokrojone pomidory
  • listek laurowy
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany lub cr?me fraîche
  • sok z cytryny, do smaku (ew.)

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Posolić i popieprzyć mięso. Rozgrzać tłuszcz na patelni i partiami obsmażyć udka ze wszystkich stron. Zdjąć. Odlać niemal cały tłuszcz z patelni, zostawiając tylko łyżkę. Zmniejszyć gaz. Wrzucić na patelnię pokrojoną paprykę, fenkuł i paprykę w proszku. Przesmażyć do miękkości, ale żeby nie straciły koloru, ok. 12 minut, dodając na ostatnią minutę czosnek. Zdeglasować patelnię winem. Dodać pomidory i listek laurowy. Posolić i popieprzyć. Znów włożyć mięso. Zakryć patelnię i smażyć, od czasu do czasu przewracając udka, ok. 30 minut. Przełożyć kurczaka na półmisek i nakryć folią, żeby nie wystygł. Zwiększyć gaz pod patelnią, żeby zredukować sos. Wyłączyć gaz, wmieszać śmietanę, sprawdzić smak, zalać sosem udka i podawać.

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE