Tarte flambee

Tarte flambee
Oceń przepis:
258 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Domowa piekarnia Kucharskiego (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Tarty
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • Ciasto:
  • 10 g drożdży
  • 300 ml wody
  • 450 g mąki pszennej typ 750
  • 0,5 łyżeczki soli
Nadzienie:
  • 4 duże cebule
  • 2 łyżki masła
  • 200 g kwaśnej, gęstej śmietany
  • 100 g kanapkowego serka śmietankowego
  • 150 g wędzonego boczku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W misce rozpuścić drożdże w wodzie.

Dodać pozostałe składniki na ciasto i wymieszać, aż powstanie jednolita masa. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, wyrobić przez 5 - 7 minut. Włożyć do natłuszczonej oliwą miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na 2 godziny do wyrastania (można na 12 godzin do lodówki).

Następnie podzielić ciasto na 8 części i odstawić na 1 godziną do garowania.

W tym czasie posiekać cebulę w piórka, a boczek pokroić w kostkę.

Każdy kawałek ciasta cienko rozwałkować i ułożyć na obsypanych mąką blachach.

Wierzch ciasta posmarować śmietaną wymieszaną z serkiem, posypać cebulą i kostkami boczku.

Rozgrzać piekarnik do temperatury 250º C (jeśli możecie na wyższą temperaturę to to zróbcie).

Wstawić blachę do piekarnika i piec 6 - 7 minut, aż boki ciasta będą mocno przyrumienione.

Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pokroić w poprzek na 3-4 centymetrowe kawałki. Podawać ciepłe.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA