Tarta jabłeczna

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tarta jabłeczna
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Ciasto:

110 g masła

70 g cukru

pół łyżeczki ekstraktu waniliowego

125 g mąki

Krem:

jajko

pół łyżeczki ekstraktu waniliowego

225 g miękkiego sera koziego

55 g cukru

Przybranie:

3 obrane jabłka pokrojone na cienkie plasterki

55 g cukru

pół łyżeczki cynamonu

30 g migdałów w plasterkach lub pokrojonych orzechów włoskich

 

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 200ºC.
Ciasto: utrzeć masło z cukrem. Wmieszać ekstrakt waniliowy. Na koniec wmieszać mąkę, żeby uzyskać miękkie ciasto. Wyłożyć nim dno rozpinanej formy średnicy 20 cm i zrobić brzeg wysokości 2,5 cm. Piec przez kwadrans – ciasto ma być złociste. Wyjąć z piekarnika.
W trakcie pieczenia ciasta zmieszać wszystkie składniki kremu na gładką masę. Przygotować przybranie, obtaczając plasterki jabłka w cynamonie, cukrze i orzechach. Wyjąć ciasto z piekarnika. Nałożyć krem. Ułożyć na nim plasterki jabłka i posypać orzechami. Piec, aż jabłka staną się miękkie i złociste, ok. 40 minut.

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Chleb dyniowo-imbirowy
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Ciasto Barbajuan
Julie Andrieu
Przepis z programu Francuskie wędrówki Julie (odc. 73)
trudność:
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasto z syropem z czerwonych pomarańczy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.2) II seria
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
Ciasteczka mamoul z pistacjami
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia arabska, Kuchnia turecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.