Anna Olson

Szpecle z makiem


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia austriacka, Kuchnia niemiecka

Szpecle z makiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 szklanki białej pszennej mąki

1 łyżka maku

½ łyżeczki miałkiej soli

4 duże jajka

1¼ szklanki wody

2 łyżki masła

gruboziarnista sól i mielony czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Zagotuj wodę w dużym garnku i szczodrze posól. Wymieszaj w misce mąkę z makiem i solą. Dodaj jajka oraz wodę i utrzyj drewnianą łyżką, aż ciasto będzie elastyczne, lecz pozostanie lepkie.
Oprzyj durszlak na garnku, nałóż do niego porcję ciasta i gumową łopatką energicznie przeciśnij ciasto przez otwory w durszlaka. Musisz to robić szybko, zanim durszlak się rozgrzeje, a ciasto zatka dziurki. Gotuj kluski aż wypłyną na powierzchnię (ok. 2 min), osącz i zahartuj zimną wodą.
Odsmaż szpecle na maśle i dopraw do smaku solą i pieprzem.

powrót

Podobne przepisy

Spaghetti  z tuńczykiem
Ewa Chodakowska
Przepis z programu Be Active. Ewa Chodakowska 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Makaron orkiszowy z orzechami
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.