Tomasz Jakubiak

Strudel z chałką, jabłkiem i białym serem


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

odsłon: 3994

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

opakowanie ciasta filo

100 g masła

250 g chałki namoczonej w mleku

100 g białego twarogu

3 żółtka

3 białka

2 laski wanilii

5 łyżek cukru brązowego

1/2 łyżeczki suszonej skórki z pomarańczy

sos waniliowy:

1/2 szklanki 36% śmietany

1/2 szklanki mleka 3,2%

laska wanilii

4 łyżki cukru brązowego

2 żółtka

Przygotowanie:

W misce utrzyj cukier, żółtka, wanilię i szuszoną skórkę pomarańczową. Do utartych żółtek dodaj masło i ucieraj składniki ponownie. Na koniec dodaj pokruszony twaróg i namoczoną chałkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i dodaj starte jabłko. Na koniec delikatnie połącz masę z pianą z białek.
Ciasto filo posmaruj roztopionym masłem. Na wysmarowanej masłem blasze ułóż ring. Do ringu włóż dwie warstwy ciasta filo. Do środka nałóż farsz. Pozostałe ciasto zwiń i zwiąż. Na końcu całość posmaruj roztopionym masłem. Piecz w 200 stopniach przez 30 minut. Po 20 minutach wyjmij ciasto z ringu i wstaw na 10 minut do piekarnika.
Przygotuj sos waniliowy. Do garnka wlej mleko i śmietanę. Dodaj laskę wanili i cukier. Wymieszaj składniki i zagotuj. Gotujący się sos zdejmij z gazu i dodaj roztrzepane żółtka. Sos ponownie wstaw na gaz i mieszaj, aż zgęstnieje. Gotowy strudel podawaj z sosem i swieżymi owocami. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Tort dulce de leche
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasto limonkowo-kokosowe
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska, Kuchnia indyjska, Kuchnia lankijska
Migdałowe ciasto z serem ricotta
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Migdały (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tarta czekoladowa z czerwonymi pomarańczami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.2) II seria
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasto dyniowe z orzechową kruszonką
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.