Tomasz Jakubiak

Strudel z chałką, jabłkiem i białym serem


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

odsłon: 4316

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

opakowanie ciasta filo

100 g masła

250 g chałki namoczonej w mleku

100 g białego twarogu

3 żółtka

3 białka

2 laski wanilii

5 łyżek cukru brązowego

1/2 łyżeczki suszonej skórki z pomarańczy

sos waniliowy:

1/2 szklanki 36% śmietany

1/2 szklanki mleka 3,2%

laska wanilii

4 łyżki cukru brązowego

2 żółtka

Przygotowanie:

W misce utrzyj cukier, żółtka, wanilię i szuszoną skórkę pomarańczową. Do utartych żółtek dodaj masło i ucieraj składniki ponownie. Na koniec dodaj pokruszony twaróg i namoczoną chałkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i dodaj starte jabłko. Na koniec delikatnie połącz masę z pianą z białek.
Ciasto filo posmaruj roztopionym masłem. Na wysmarowanej masłem blasze ułóż ring. Do ringu włóż dwie warstwy ciasta filo. Do środka nałóż farsz. Pozostałe ciasto zwiń i zwiąż. Na końcu całość posmaruj roztopionym masłem. Piecz w 200 stopniach przez 30 minut. Po 20 minutach wyjmij ciasto z ringu i wstaw na 10 minut do piekarnika.
Przygotuj sos waniliowy. Do garnka wlej mleko i śmietanę. Dodaj laskę wanili i cukier. Wymieszaj składniki i zagotuj. Gotujący się sos zdejmij z gazu i dodaj roztrzepane żółtka. Sos ponownie wstaw na gaz i mieszaj, aż zgęstnieje. Gotowy strudel podawaj z sosem i swieżymi owocami. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Ciasteczka z pomidorem i musztardą
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Biszkopt z jagodami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tort Sachera
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Tarta śliwkowa
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.