Aaron Craze

Sorbet cytrynowy z tequilą


Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Sorbet cytrynowy z tequilą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

300 ml tequili

1-2 łyżeczki drobno otartej skórki cytrynowej

najlepiej z cytryn amalfi

100 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny

280 g miałkiego cukru

200 ml wody

płatki soli morskiej

przy podaniu

 

 

Przygotowanie:


Postaw rondel na dużym ogniu, by się mocno rozgrzał. Ostrożnie wlej tequilę i zagotuj, żeby część alkoholu odparowała. Dodaj otartą skórkę i sok z cytryny oraz cukier, a następnie podgrzewaj, aż objętość cieczy zredukuje się o 1/3. Dolej wodę do rondla, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut, po czym odstaw naczynie, żeby wystygło. Ukręć syrop w maszynce do lodów aż się zestali, następnie przełóż do pojemnika i przechowaj w zamrażarce do chwili użycia. Możesz zestalić sorbet w zamrażarce, mieszając co 20 minut, żeby zapobiec tworzeniu dużych kryształów lodu. Nałóż sorbet do kieliszków, posypując go płatkami morskiej soli przed podaniem.

powrót

Podobne przepisy

Nugat orzechowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska, Kuchnia francuska
Sorbet cytrynowy z tequilą
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Mamałyga z mlekiem kokosowym i owocami
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia rumuńska
Pieczone jabłka w imbirowej sukni
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.